Over Van Nature Wijs

Hi! Mijn naam is Sanja Maas. Via Van Nature Wijs deel ik met enthousiasme mijn kennis en vaardigheden. Hier komen jarenlange levenservaring, leergierigheid en opleiding samen om mensen bewust(er) te maken van zichzelf als een lichaam-geest-bewustzijn. Iedereen is van nature wijs maar gaandeweg zijn velen het contact met zichzelf kwijtgeraakt en leven merendeels in het hoofd, het denken overheerst. Het besef dat we deel uitmaken van een groter geheel is verloren gegaan en spiritualiteit, een levensbehoefte, raakt steeds verder op de achtergrond. Onderhuids knaagt dat. Bewust bewegen, in de ruimste zin van het woord, stimuleert het besef van een lichaam-geest-bewustzijn.

Tot 2004 was ik werkzaam als (directie)secretaresse, project secretaris, recruiter en P&O adviseur. Nadat ik mijn vaste baan had opgezegd, startte ik een yogastudio. Tot onze emigratie in 2018 heb ik yogales gegeven aan volwassenen, hoogbegaafde kinderen en mensen met kanker. Daarnaast gaf ik privé les, begeleidde mensen met yoga therapie – een combinatie van coaching en gerichte yoga oefeningen – en gaf workshops door heel Nederland, alsmede een bijscholing ‘Yoga en Hoogsensitiviteit’ aan yogadocenten (in opleiding). De yogalessen waren gerelateerd aan de seizoenen en de inspiratie daarvoor haalde ik uit de natuur en de vijf elementenleer.

Zo lang ik me kan herinneren voel ik me verbonden met de natuur. Urenlang kan ik er doorbrengen en er zo in opgaan, dat alle besef van tijd verdwijnt. Met de fotocamera probeer ik de schoonheid van de natuur vast te leggen. Het merendeel van de foto’s op de website zijn door mij gemaakt, tenzij een bron vermeld wordt.

Sinds mijn man en ik in Frankrijk wonen is de verbinding met de natuur enorm verdiept. Het is zó fascinerend om de natuur op verschillende wijzen te ervaren: in de seizoenen, de maanfases, het weer. Mijn mooiste inzichten en spirituele en mystieke ervaringen vinden overwegend in de natuur plaats.

We wonen midden in de natuur en daardoor ben ik beter gaan begrijpen hoe belangrijk het is om in contact te zijn met de natuur. Om mee te bewegen op het ritme van de seizoenen en de maanfases. Het is een natuurlijke gang van zaken en het houdt me dicht bij mezelf. Het laat me een diepere wijsheid zien dat mijn holistische kijk op het leven intensiveert.

Op deze magnifieke plek nodigt de natuur je als het ware uit voor een retraite. De rust maakt je stil. Wees welkom voor een reis naar binnen. Het overige aanbod is zowel in Frankrijk als live stream mogelijk: maandelijks een workshop ‘bewust bewegen & bewust ontspannen’, maatwerk bij fysieke klachten en holistische coaching. Om mensen bewust(er) te maken van zichzelf en hun samenhang met de omgeving en de natuur beperk ik me niet tot één methode.

Naast een psychosociale opleiding volgde ik ook een basis opleiding voor kindercoach, een erkende yoga docentenopleiding gestoeld op zelfonderzoek en non-dualiteit (Advaita Vedanta) en meerdere bijscholingen. Daarnaast heb ik mij verdiept in de vijf elementenleer van de Tao. Mijn grootste inspiratiebronnen zijn Jiddu Krishnamurti en Albert Einstein. Ik leer nog steeds met veel plezier en laat me graag verwonderen door de wijsheid en de kracht van de Schepping.