Lichtjesavond

De winter zonnewende vieren we met een lichtjesavond. Het is een viering van het licht in alle facetten. Het licht dat vroeg of laat de duisternis overwint. Zonneschijn na regen. Het licht dat nodig is voor groei en ontwikkeling, want zonder licht gedijt er niet veel. Dat geldt voor planten, dieren, mensen. En in figuurlijke zin je licht opsteken. Wie weet tot welke inzicht je komt als je je licht laat schijnen.

De volledige opbrengst van deze avond is bestemd voor Stichting Amma Lamai die fondsen werft om het werk van Tine Haaima te steunen. Tine zet zich in voor de allerarmsten in Sri Lanka. Met een bijdrage kunnen we een lichtpuntje zijn in het leven van de allerarmsten, omdat Tine dan vernieuwingen kan aanbrengen, zoals de aanleg van stromend water of een lekkend dak gerepareerd kan worden.

Ook als je niet deelneemt aan Lichtjesavond is je donatie van harte welkom! Scrol naar beneden om direct te doneren. Alvast hartstikke bedankt.

De viering van de winter zonnewende

Lichtjesavond is geïnspireerd op de eeuwenoude traditie van de viering van het licht. De winter zonnewende kondigt een ommekeer aan: de dagen worden langer. In vele landen vierden de oude volkeren dat het licht de duisternis had overwonnen. Om dit kracht bij te zetten brandde men veel kaarslicht.

Het is tevens het begin van de twaalf heilige nachten. Men stond stil bij het afgelopen jaar, wat was goed gegaan en wat kon anders, men telde zijn zegeningen en maakte plannen voor het nieuwe jaar.

Laat je licht schijnen

Het eind van het jaar is een goed moment om de balans op te maken. Blik terug, wat wil je achter je laten. Wat ging goed en neem je mee het nieuwe jaar in. Kijk vooruit, wat zie je liever anders. Nu is een goed moment om ideeën op te doen of tot ander inzicht te komen.

Tijd voor vernieuwing

21 december is dit jaar wel heel bijzonder want op de kortste dag van het jaar is het donkere maan. Twee krachtige energieën vallen samen: de winter zonnewende brengt vernieuwing en licht en donkere maan is hét moment voor reflectie, voor bezinning. Je kunt meebewegen op een natuurlijke manifestatie van licht brengen in de duisternis.

Alles wat wij van onszelf afkeuren of waarvoor we ons schamen, blijft in duisternis gehuld. Onderhuids geeft dat spanning. Door diep in jezelf af te dalen kun je de weg vrijmaken voor een peace of mind. Bevrijd je van beperkende opvattingen. Accepteer dat licht en donker bij elkaar horen. Dat maakt ons bewust dat er ook een andere kant van de medaille is.

Donkere maan is een fase voorafgaand aan nieuwe maan. In de drie dagen voor nieuwe maan verdwijnt de afnemende maansikkel en wordt het zonlicht niet meer gereflecteerd in de maan. De nieuwe maan kondigt een nieuwe fase aan. “In het begin ter tijden, zelfs ver voor de patriarchale tijd, stond de duisternis van de maan symbool voor voorspellingen, verlichting en genezende krach­ten.”

Een reden te meer om op zoek te gaan naar vernieuwing. Bewust worden van wat jou ten diepste beweegt.

foto Pixabay

Doe je mee?

Word je bewust van wat jou ten diepste beweegt. Vertraag. Bezin. Vernieuw.

Praktische informatie

  • Datum: 21 december 2022
  • Tijd: 20:00-21:30
  • Live stream via Zoom
  • Kosten: een donatie

“Grote verbeteringen, water, voor ons zo gewoon uit de kraan. Bron van leven voor ons allemaal.”

Dit gezin beschikt nu over stromend water dat naast het huisje is aangelegd.

De volledige opbrengst is bestemd voor Stichting Amma Lamai. Zij ondersteunen het werk van Tine Haaima, een Nederlandse die sinds 1986 in Sri Lanka woont en lokaal hulp biedt aan ongehuwde zwangere vrouwen. In de loop der tijd is dit uitgebreid met humanitaire hulp aan de meest kansarmen.

Yvonne Horevoorts van Amma Lamai over hulp aan de allerarmsten: “Naast de opvang van ongehuwde moeders is er de laatste jaren veel tijd en energie gestopt in het verbeteren van primaire levensomstandigheden. Het betreft de allerarmsten die weinig of geen kans zien tot verbetering.
Veelal het bouwen van huisjes of het verbeteren van delen van een huisje.
Het repareren van lekkende daken of vervangen ervan.
Het aanleggen van water of elektriciteit. Een badkamer en of wc met afvoer en put.
Grote verbeteringen, water, voor ons zo gewoon uit de kraan.
Bron van leven voor ons allemaal.”

Kan je niet deelnemen en wil je wel doneren? Dat kan! Alvast hartstikke bedankt voor je bijdrage.