Biodynamisch moestuinieren

Moestuin in wording

De moestuin wordt in ere hersteld. We willen dolgraag op natuurlijke wijze groenten en kruiden verbouwen. Aangezien we beginners op het gebied van (moes)tuineren zijn, wordt het een spannende ontdekkingsreis. Vol enthousiasme storten we ons in dit nieuwe avontuur! Twee stadsmensen die verhuisd zijn naar het platteland van Frankrijk. Hoe zal dat gaan…?

Als eerste komt er een compostbak. Vervolgens zijn in de herfst de eerste bedden aangelegd omdat de grond dan goed te bewerken is. ’s Zomers is de (klei)grond veel te hard en kom je er nauwelijks doorheen. Daarna zijn de bedden met stro bedekt om de groei van ongewenst kruid tegen te gaan.

Het zaaien gebeurt in lege wc rollen. Als de zaden kiemen, kunnen de plantjes met wc rol en al de grond in. Het karton lost vanzelf op en de jonge plantjes kunnen ongehinderd verder wortelen. Geen gepruts om de kiemplantjes los te maken en bovendien scheelt het plastic potten. Deze fantastische tip heb ik een paar jaar geleden ergens gelezen en die komt nu goed van pas.

De moestuin heeft een oppervlakte van ongeveer 169 m2 en we beginnen rustig aan met zes bedden. Eens kijken hoe dat zich ontwikkelt… We hebben (bio zaden) prei, aubergine, snijbiet, winterwortel, rode biet, stamslaboon, Marokkaanse munt, basilicum en koriander. Er stonden een aantal bessenstruiken die bijzonder veel ruimte innamen en omdat we niet van rode bessen houden, hebben we daarvoor in de plaats frambozen en blauwe bes geplant.

Van vriendin Ruth kreeg ik verscheidene stekjes, waaronder tijm, rozemarijn en oregano. Alle drie stonden bovenaan mijn kruidenverlanglijstje. Een gerecht smaakt zo lekker wanneer het bereid is met verse kruiden.

Biodynamisch tuinieren

We willen graag zoveel mogelijk biodynamisch (moes)tuinieren. In het kort komt het erop neer dat we met het zaaien, potten en planten gebruik maken van de energie van de maan, van een bepaalde maanfase om preciezer te zijn. De theorie dat alles met elkaar verbonden is en elkaar wederzijds beïnvloedt, is voor de landbouw en tuinieren verder uitgewerkt in het biodynamisch verbouwen van planten en gewassen. Met zoveel mogelijk bedoel ik dat we het wieden, water geven en oogsten nog niet aan de maanfases verbinden. Een stap tegelijk, dan blijft het overzichtelijk en behapbaar.

De maan oefent een enorme invloed op de aarde uit. Denk maar eens aan de getijden. Onder invloed van de maan hebben we eb en vloed. Volle maan en een flinke storm geeft springtij. Veel mensen slapen onrustig wanneer het volle maan is. Door biodynamisch te tuineren stimuleer je de groei van planten en gewassen met de energie van de maan, die toenemend is naar volle maan en afnemend naar nieuwe maan. Volgens de maankalender worden wortelgroenten voor nieuwe maan gepoot en andere groenten na nieuwe maan. Grappig om de relatie met de yin-yang energie te zien.

In de basis is yang een opwaartse beweging en het representeert licht, warmte en actie. Dat zie je bijvoorbeeld in de zon. Yin is een naar beneden trekkende beweging en representeert donker, kou en rust. Dat zie je onder andere in de aarde en de maan. Het is dus logisch dat wortelgroenten voor nieuwe maan gepoot worden. De wortel groeit naar beneden, de aarde in en nieuwe maan is yin op een hoogtepunt. De energie tussen volle maan en nieuwe maan is een afnemende energie wat in feite een naar beneden trekkende beweging is, zoals in de herfst de energie zich terugtrekt.

Het is verbazend hoe snel alles groeit. Nog maar een paar weken in de volle grond en het merendeel groeit als een tierelier! Wat een kracht!

Wordt vervolgd in “Wat je zaait zal je oogsten, toch…?!”

Dit is een update en eerder gepubliceerd op www.centredusilence.com

Biodynamisch moestuinieren