Leegte is ruimte voor iets anders

Moeder Natuur als lifecoach

De natuur kan ons zoveel leren! Van de seizoenen, het weer en de planten kunnen we iets opsteken. Bovendien kan ik me geen wijzere lifecoach bedenken dan Moeder Natuur. Veel van deze wijsheid vind je ook terug in ons taalgebruik: de appel valt niet ver van de boom; niet over een nacht ijs gaan; wat men zaait zal men oogsten; hoge bomen vangen veel wind. Het zijn geen loze kreten of holle frasen. Einstein zei: kijk diep de natuur in en je zult alles begrijpen.

Met al je levensvragen kun je bij Moeder Natuur terecht. Wanneer je ergens mee zit, observeer dan de werking van de natuur en hoe dat zich naar jou vertaalt. Soms kun je tijdens een wandeling inspiratie krijgen, of een heldere ingeving. En soms is dieper onderzoek nodig. Wanneer dezelfde zaken herhaaldelijk je aandacht opeisen en je lijkt er niet los van te komen, kijk dan hoe Moeder Natuur het doet. Schroom niet om de hulp van een (natuur)coach in te schakelen, vaak zien twee meer dan één…

Dan ontdek je dat de natuur een oneindige cyclus heeft van een begin en ontwikkeling (voorjaar), een hoogtepunt, wasdom (zomer), afbouwen en loslaten (herfst) en tenslotte een rustpauze (winter). Het loslaten en de rustpauze vormen de basis voor een nieuw begin. Deze cyclus zie je overal terug: in de levensfasen van mens, dier en plant en bijvoorbeeld in de maanfasen met nieuwe maan, wassende maan, volle maan en afnemende maan. 

Leegte is ruimte

In mijn jonge jaren had ik een hekel aan de herfst. De blaadjes vielen van de bomen en er bleef niets anders over dan een kale boel! Alsof alle moois verloren ging en er slechts leegte achterbleef…

Het heeft lang geduurd voor ik me realiseerde dat leegte helemaal niet erg is. Dat leegte slechts tijdelijk is of dat leegte een opluchting is wanneer er een last van de schouders valt. Leegte is ruimte. Ruimte voor iets nieuws, voor iets anders. Ruimte waarvan jij bepaalt of, en zo ja, hoe jij die invult. Eerst moet die oude bank weg om plek te maken voor een nieuwe. Misschien kies je voor een kleinere bank omdat je kamer dan niet zo vol lijkt. Of je komt tot de ontdekking dat je een relaxfauteuil eigenlijk fijner vindt. Kortom, de ruimte die ontstaat biedt mogelijkheden.

Moeder Natuur gaf me het inzicht dat leegte in essentie ruimte is. Dat gebeurde toen ik ontdekte dat in de herfst een blad pas van de boom valt wanneer er een nieuwe knop gevormd is. Daarmee verdween mijn hekel aan de herfst. Simpelweg door het besef dat er een nieuw blad verscholen ligt dat tot ontwikkeling komt wanneer het oude blaadje is losgelaten. Daardoor krijgt datgene wat in de kiem aanwezig is alle ruimte om te groeien, te ontwikkelen en onder de juiste omstandigheden kan het tot volle bloei komen. Soms duurt het even, maar vroeg of laat komt er iets in beweging.

De adembeweging

Een heel directe spiegel bij loslaten en ruimte maken is de adem. Met name in de herfst kan de adem ongemak geven. In deze tijd zijn de longen vatbaarder. De adem is onlosmakelijk met jou verbonden en laat jou elk moment van de dag zien hoe de vlag erbij hangt. Het is interessant om de adembeweging te observeren. Kun je de adem vrijlaten of haal je adem? In welke situaties is de adembeweging vrij om vanzelf te gaan en te komen en wanneer niet. Spanning en ontspanning zijn van invloed op de adembeweging.

Het observeren van de beweging van de adem is bewust worden van de in- en uitademing. Gaat dat in een langzame, vloeiende beweging, snel, haperend. Zit er verschil tussen de in- en uitademing. Zijn beide bewegingen even lang of is de een korter of langer dan de ander? De inademing staat voor ontvangen, tot je nemen. Het uitademen staat voor laten gaan. Hoe lang duren de adempauzes na de in- en uitademing? Soms zijn ze nauwelijks waar te nemen.

Adem ruim(te)

Heb je moeite met loslaten? Maak ruimte door de uitademing te verlengen. Laat de uitademing langer duren dan de inademing. Je ademt in door de neus en als je bij het uitademen de navel steeds meer een ietsje intrekt, dan maakt dat het verlengen van de uitademing wat gemakkelijker. Overigens zonder daarbij geluid te maken. Het is een eenvoudige oefening om het loslaten te trainen.

N.B.: mensen met astma of andere ademproblemen en/of aandoeningen wordt ten zeerste afgeraden deze oefening zelfstandig te doen. Wij adviseren ademoefeningen met een deskundige, bijvoorbeeld een ademtherapeut, te doen. 


Kijk ook bij de workshops, de drieluik in de herfst gaat over loslaten en ruimte maken.

Leegte is ruimte voor iets anders